Mellem kød og kreativitet

af Thomas Warburg, historiker og formand for Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Ida Gundersen har skrevet en bog om Kødbyen og dens historie. Fra de første slagtesteder ved Trommesalen til livet i de forskellige kødbyer på Vesterbro nu om dage.

Nu er tiden ved at være løbet fra et centralt slagteri og kødmarked i København. Flere og flere af Kødbyens slagtere giver op. Bygningerne har et enormt renoveringsefterslæb. Og når kommunen endelig afsætter lidt penge til vedligeholdelse af Den hvide Kødby fra 1934, sætter folketinget efterfølgende begrænsninger på, hvor meget kommunen må bygge – det såkaldte anlægsloft. Derfor sker der ikke så meget som lejerne i Kødbyen kunne ønske sig. Lejerne bokser desuden meget med Slots- og Kulturarvstyrelsen om selv små ændringer i bygningerne, fordi de er fredet. Også selv om ændringerne skyldes skærpede hygiejnekrav fra EU.

Den største udfordring for de lejere i Kødbyen, der ønsker at fortsætte med at sælge kød, kommer dog fra anden kant. I Ida Gundersens bog kan man læse, at Kødbyen og kommunen forsøger at dele aktiviteterne i Den hvide Kødby mellem ’Kød og Kreativitet’. Og det kreative trækker mange unge gæster til kødbyen efter mørkets frembrud. De unge tisser i kroge, op ad dørene og vægge, hvor andre driver handel med kød eller forarbejder fødevarer om dagen. Der er også flere eksempler på, at nattefolket hærger lejernes butikker, lagre og produktionssteder. I Den brune Kødby er det stofbrugerne, der sviner og forretter nødtørften mellem de gamle bygninger. Det er besværligt (og uhygiejnisk) for alle parter. Derfor føler slagterne, at festfolket presser dem ud af Kødbyen.

Bogens forfatter har en stor kærlighed til den autentiske stemning, som slagterne bidrager med. Men hun spår, at kommunen, slagterne og de kreative snart bliver nødt til at tage valget: Kød ELLER kreativitet. Valget bliver også afgørende for resten af bydelen.

Derudover har vi fået en flot og interessant bog om Kødbyen. Der er masser af billeder og arkitekttegninger, avisklip, historie og personlige beretninger og interviews med Kødbyens aktører før og nu.

KØDBYEN af Ida Gundersen
Udgivet i 2019 på forlaget BOOK LAB
200 sider, pris 445 kr

Dette indlæg blev udgivet i anmeldelse, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.