Partiske besvarelser giver ‘alternative fakta’

I kølvandet på indsættelsen af den amerikanske præsident Trump d. 20. januar 2017 har der været diskussion om antallet af tilhørere, der overværede begivenheden foran Kongressen. Der blev heldigvis taget billeder af begivenheden – både da Trump blev indsat, men også da Obama blev indsat for 8 år siden.

AP PhotoNu har forskere endnu en gang påvist, at amerikanske vælgere kan give partiske eller såkaldte ‘ekspressive besvarelser’, når de svarer på meningsmålingsinstitutternes spørgsmål. Flere giver BEVIDST forkert svar, fordi de ‘holder med’ en bestemt kandidat.

I en undersøgelse foretaget af YouGov i dagene efter Trumps indsættelse mente 15 % af Trumps vælgere, at der var FLEST personer på billedet af Trumps indsættelse (nederst) sammenlignet med Obamas (øverst). Det tilsvarende tal for Clintons vælgere var 3 % og 2 % blandt de vælgere, der ikke havde stemt.

Har Trumps vælgere dårligere bedømmelsesevne end Clintons? Næppe. Amerikanske forskere forklarer de bevidst forkerte besvarelser med et velkendt fænomen blandt de amerikanske vælgere: Expressive responding. Respondenterne ØNSKER så meget, at deres svar er rigtigt, at de svarer forkert – selvom de fleste ved, det ER forkert. De udtrykker – bevidst eller ubevidst – deres politiske holdning i besvarelsen.

Du og jeg kan med det blotte øje se forskellen på de to indsættelsesbilleder. Det er ret åbenlyst, hvor der er flest mennesker. Derfor har vi vist her noget af forklaringen på tumulten om det postfaktuelle samfund, hvor sandhed og fakta er til forhandling eller endnu værre – negligeres eller helt benægtes. Hvis Trumps vælgere ‘ser forkert’ på billederne ovenfor, er det også let at slippe af sted med både ‘fake news’ og også det nye begreb ‘alternative facts’ som Trumps pressefolk nu har indført. Det er nedslående.

Læs mere om undersøgelsen hos Washington Post.

Dette indlæg blev udgivet i alternative fakta, Donald Trump, partiskhed, USA. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.