Tibberupparken – skal vi spise sammen?

I udgangspunktet så det ikke så indbydende ud. En kalvetunge lå og rakte tunge ad et kæmpe kalvehjerte. Flere generationer af beboere fra Tibberupparken kiggede skeptisk på det uvante syn. Indmad er ikke længere hverdagsmad på de danske middagsborde. Men nu skulle der laves mad på tværs af både generationer og verdenshjørner. Oven i købet mad over bål.

Tibberupparken havde fået spændende besøg en lørdag i maj. Etniske minoritetskvinder fra Madskolen Jorden Rundt på Amager, havde sammen med projekt Bo & Gro sat de lokale beboere i stævne for en eftermiddag og aften. Sammen skulle de lave mad, de skulle lære af og om hinanden – og om mad.

13239999_588284968001617_4995154011171031435_n

foto: Irene von Folsach

‘Kvinderne fra Madskolen Jorden Rundt har baggrund i bl.a. Pakistan, Somalia, Tyrkiet og Marokko’, fortæller Irene von Folsach, der er projektleder i Madskolen. ‘De har gennem nogle år uddannet sig til madværtinder, der kan afvikle workshops i madlavning på tværs af kultur med fokus på egnsretter. Vores kunder er typisk beboere fra boligforeninger og så bliver vi inviteret til et væld af kulturelle arrangementer for at lave udendørs mad på forskellige måder – nogle gange som workshops, hvor vi sammen med forskellige aktører sætter fokus på bæredygtige teknikker som fødevarespild, miljø, naturens ressourcer og økologi. Andre gange mere i retningen af gadekøkken-arrangementer. Derudover sørger madværtinderne for mad til større konferencer og laver også lidt catering.’

‘Vi havde bedt Madskolen Jorden Rundt om at komme til Tibberupparken, fordi beboerne havde et ønske om at lave mad sammen på tværs af generationer og kulturer’, forklarer Anne-Louise, der er netværkskoordinator i den boligsociale helhedsplan i Tibberupparken. ’Mad er det bedste at samles om og vi har et fantastisk udekøkken og en stor fælleshave, som er blevet anlagt i forbindelse med Bo & Gro-projektet. Madskolen Jorden Rundt hjalp os med at vise de utallige muligheder, der er for at samles om at lave mad udenfor.’

13239487_588284828001631_6728969952140585578_n

foto: Irene von Folsach

Op mod 30 beboere i alle aldre blev kyndigt sat i sving af Madskolens folk. Kokken Benjamin Marcher Carlsen, som er madskolens kok og underviser, havde i forvejen anrettet og tændt for tre bål, så beboerne kunne lave flere forskellige retter. Beboerne blev placeret rundt omkring ved fire borde med hver deres madværtinde, der stod for at styre slagets gang. Der skulle laves en ret fra Madskolen og en ret fra Tibberupparken. Nogle skar kød ud, nogle snittede grøntsager eller hakkede friske krydderurter, og der blev rørt i gryderne og tilført krydderier til retterne fik den helt rigtige smag.

Efter nogle sjove timer med snak, grin, overraskelser og snak om forskellige madlavningstrick fra alverdens lande, kunne beboerne endelig nyde frugten af deres anstrengelser sammen med Madskolens kvinder. Tyrkisk kartoffelsalat og cilbir, libanesisk taboulet, bosnisk bønnesuppe, danske høns i tarteletter, pakistansk vegetarret, æblekage á la Tibberup. Det hele suppleret med fladbrød, som børnene havde bagt over bålene, og hertil hjemmelavet smør med nyplukkede vilde urter.

foto: Irene von Folsach

foto: Irene von Folsach

‘Vi var glade for besøget fra Madskolen Jorden Rundt, for det var en rigtig hyggelig’, siger Amela, som er bydelsmor og beboer i Tibberupparken. ‘Man kom helt naturligt til at møde nye mennesker, som man ikke kendte i forvejen. Det var fordi, vi mødtes om noget praktisk og noget, som vi alle har et forhold til – nemlig mad. Snakken gik lystigt, mens vi snittede grøntsager og lærte om hinandens retter. Børnene fik også en rigtig god madoplevelse og kom selv og spurgte, om der var mere de kunne hjælpe med, og hvad det var, vi kom i retterne. Jeg synes også, at jeg føler mig mere hjemme i udekøkkenet, fordi vi har set alle de muligheder, der er.’

Under tilberedelsen af retten med kalvehjerte og tunge, gik snakken om brugen af indmad i madlavningen. Det viste sig, at den ældre generation af danske beboere i Tibberup  ikke er uvant med at bruge både lever, nyre og hjerte i deres madlavning. Men det var første gang, de fik den serveret med masser af løg, karry og tørrede lime til at give retten syrlighed.

—-

Om Bo & Gro
Projektet Bo & Gro er støttet med 6,7 millioner kroner af Nordea-fonden som en del af puljen ’det gode liv i byen’. Projektet, der skal løbe i de kommende tre år, har som mål at skabe sociale fællesskaber og øge livskvaliteten i Tibberupparken, på Vapnagaard og i Nøjsomhed gennem fælleshaver.

Projektet Bo & Gro er et samarbejde mellem de tre boligområder og den almennyttige forening Haver til Maver. Haver til Maver er en selvejende, almennyttig forening stiftet i 2006 blandt andet for at sætte natur, have og mad på skemaet i den danske folkeskole.

Beboernes eget engagement spiller en væsentlig rolle i udviklingen af konkrete fysiske rammer for fælleshaverne.

Dette indlæg blev udgivet i Bo & Gro, Madskolen Jorden Rundt, reportage og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.